Bolesti ramene - syndrom zmrzlého ramene

Autor:
Author photo
Mgr. Tereza Rothová
26.04.2024
Odborné články

Zmrzlé rameno, syndrom zmrzlého ramene nebo adhezivní kapsulitida, je častá diagnóza při bolestech ramene. Projevuje se bolestí a omezením rozsahu pohybu v rameni, který se postupně zhoršuje. Bolest často přichází bez zjevné příčiny, takzvané primární zmrzlé rameno, anebo sekundárně, po úrazu, operaci nebo jiné patologii v kloubu. Většinou má syndrom tři stádia, která se mohou různě překrývat. Zpočátku je nejvýznamnější bolest a zánět kloubní výstelky, který se mohl rozvinout třeba jako reakce na předchozí artroskopii v kloubu nebo úraz. Poté se k bolesti přidává omezení rozsahu pohybu v rameni (rameno zmrzne, odtud název syndromu) dané postupným tuhnutím kloubního pouzdra, přetrvává zánět v kloubu. V poslední fázi často bolest ustupuje, ale zůstává omezený rozsah. Kloubní pouzdro fibrotizuje, vazivovatí a mohutní, naopak kloubní výstelka se v poslední fázi ztenčuje. Tuhé rameno, ale pak postupně „taje“, často dochází ke spontánní nápravě. Někteří pacienti ale pociťují bolesti nebo omezení rozsahu ještě dlouho po akutní fázi.

Tři stádia syndromu zmrzlého ramene

Zdravé rameno

Pozdější fíze syndromu Zvětšená kloubní výstelka

Rizikové faktory

Syndrom zmrzlého ramene postihuje asi 2-5 % populace nejčastěji v páté a šesté dekádě života. Bohužel až u 17 % pacientů se příznaky do 5 let objeví i na druhém rameni. Mezi rizikové faktory patří cukrovka druhého typu, kardiovaskulární onemocnění, Parkinsonova choroba, hyperfunkce ale i hypofunkce štítné žlázy, zvýšený obsah tuků v krvi nebo autoimunitní onemocnění. Další faktory, kterými jdeme syndromu naproti je kouření, obezita a nedostatek pohybové aktivity. Syndrom zmrzlého ramene se může rozvinout po zlomenině pažní kosti, při tendinopatii nebo ruptuře svalů rotátorové manžety nebo bicepsu, při artróze akromioklavikulárního kloubu (mezi klíční kostí a lopatkou) nebo po odstranění podpažních uzlin při rakovině prstu.

Diagnostika

Při diagnostice nás na syndrom zmrzlého ramene může navést noční bolest, bolest při náhlém pohybu v kloubu a celkové omezení pohyblivosti v rameni. Nejtypičtější je omezení do zevní rotace, tedy vytočení ramene ven. Bývá omezen nejen aktivní, ale i pasivní rozsah do zevní rotace, tedy když vám pohyb v rameni provede třeba fyzioterapeut nebo lékař. Bolest je často difúzní, celková v oblasti ramene, nadloktí a lopatky. 

Léčba

V terapii se nabízí konzervativní i operativní řešení. Na terapii zmrzlého ramene neexistují zatím jasné návody a postupy, protože syndrom stále není dokonale vysvětlený. Pracujeme tedy s příznaky – snižování bolesti a postupné zvětšování rozsahu pohybu a síly.

Fyzioterapie

Začít by se vždy mělo neoperativní variantou. Bolesti často trvají dlouho dobu, a tak klienti zkusí cokoliv, co by jim jen trochu mohlo ulevit. Vždy je důležitá edukace pacienta. V první fázi syndromu (velká bolest a omezení rozsahu) je potřeba přizpůsobit aktivity, aby nezhoršovaly bolest a nepodporovaly zánět. V dalších fázích je možné dovolit si po nějaké aktivitě a cvičení zhoršení bolestí na 24 hodin. Při rozcvičování ramene také záleží na toleranci bolesti každého člověka. Pokud nám klient popisuje intenzitu bolesti jako 7 z 10, neměli bychom při cvičení bolest ještě zhoršovat. Pokud někdo pociťuje bolest třeba jen 3 z 10, je možné cvičit intenzivněji. Vhodné jsou měkké a mobilizační techniky či trakce (vytahování) ramene, tejpování ramene, které mohou přinést úlevu od bolesti. Nejasné výsledky má třeba rázová vlna, laser nebo magnetoterapie.

Cvičení

Rozsah pohybu ale neovlivníme jinak než cvičením a časem, který v tomto onemocnění hraje velkou roli – spontánní úprava přichází často. Vhodný je progresivní pasivní strečink, opět dle tolerance klienta nebo cvičení s odporovou gumou do omezených rozsahů a v pozdější fázi i více silové cvičení. Gumu můžeme využít tak, že nám pomůže s protažením do omezeného rozsahu a my poté aktivně zabereme zpět do výchozí pozice. 

Cvik 1 Cvik 2 Cvik 3 Cvik 4

Tedy například při omezení zevní rotace v pravém rameni si stoupneme pravým bokem blízko k místu uchycení gumy, loket máme pokrčený v pravém úhlu a celou dobu ho držíme u těla. Ruku dáme na břicho, tedy do vnitřní rotace. Poté uděláme pár kroků od místa uchycení, tím gumu napneme, ruku držíme na břiše. Poté provádíme pohyb do zevní rotace, tedy vytáčíme předloktí ven. Brzdíme tím tah gumy, která nám v pohybu do zevní rotace vlastně pomáhá, ale také dává odpor. Pohyb musí být pomalý a plynulý. Pak se zase přiblížíme k místu uchycení gumy a opakujeme třeba 10x nebo dokud vidíme postupné zvětšování rozsahu.

Léky a operace

Z léků se nejčastěji podávají paracetamol, nesteroidní antirevmatika (ibalgin, ibuprofen) a kortikosteroidy, které se doporučují i injekčně hlavně zpočátku onemocnění v kombinaci s fyzioterapií. Léky jsou obecně vhodné v počáteční fázi syndromu pro snížení bolesti a zánětu. 

Operační řešení by mělo přijít jako poslední varianta, například při dlouhodobém přetrvávání příznaků. Lékař artroskopicky uvolní ztluštělé kloubní pouzdro a okolní vazy, případně se někdy provádí manipulace v anestezii. I poté je potřeba pokračovat rehabilitací. 

V jakékoliv fázi syndromu zmrzlého ramene Vás rádi ve Fitnessii uvidíme, vyšetříme, ošetříme a poradíme s dalším postupem. 

Zdroj:

Millar, Neal & Meakins, Adam & Struyf, Filip & Willmore, Elaine & Campbell, Abigail & Kirwan, Paul & Akbar, Moeed & Moore, Laura & Ronquillo, Jonathan & Murrell, George & Rodeo, Scott. Frozen shoulder. Nature Reviews Disease Primers [online]. 2022, 8(1). DOI: 10.1038/s41572-022-00386-2.

ig__icon
yt__icon
 Další naše cviky sledujte na našem Instagramu a Youtube kanále.

Pokud vás trápí syndrom zmrzlého ramene, můžete se na nás obrátit. Odborně vás vyšetříme a navrhneme vhodnou fyzioterapii právě pro vás.

akce

Nový seminář

Pohybový workshop

Chcete vědet vice o tomto semináři?

Prohlédnout